VLASNICIMA DIZEL AUTOMOBILA UPRAVO JE STIGLA NAJGORA MOGUĆA VIJEST: Svi se pitaju KAKO JE OVO MOGUĆE!

0
253

Rafinerije se, naime, okreću preradi lakših goriva, najveći potrošači poput brodara okreću se dizelu, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, Iran, nalazi se pod sankcijama.

Dizel je na hrvatskim benzinskim pumpama u posljednjih nekoliko nedelja, nakon deset godina i drugi put u istoriji, skuplji od benzina. Čini se da bi dizel mogao i da ostane skuplji, jer se globalno naftno tržište dramatično mijenja.

Ipak, dizelaši još uvijek troše manje goriva.

– Dizel je mnogo poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizovale i preorijentisale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju da stvore višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje – rekao je za Davor Štern, dugogodišnji direktor u Ini te naftni konzultant.

Ipak, napominje da ova razlika u cijeni ipak neće smanjiti ekonomičnost dizelaša, jer oni po pravilu troše manje goriva od benzinaca.

Na pitanje hoće li benzin ostati jeftiniji od dizela i u budućnosti i šta će to značiti za ekonomiju, Štern navodi da je udar na cijene moguć, i to u cijelom svjetu.

– Proces poskupljenja će diktirati pomorski promet. Zašto? Zato što velike brodarske kompanije, koje sada koriste teško gorivo s puno sumpora, prelaze na lakše vrste goriva poput dizela. Kada brodari masovno krenu da koriste dizel, mogu se očekivati nova poskupljenja – kaže Štern.

Može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva

Dodaje i da se efekti prelivanja cijena još uvijek ne osjećaju zato što je zasad tržište dobro opskrbljeno gorivom, zalihe su globalno gledano dobro popunjene, ali neće vječno ostati tako.

– Osjetićemo efekte američkih sankcija na Iran i na osam zemalja koje za sada privremeno uvoze iz Irana. Ta zemlja snabdjeva veliki dio globalnog tržišta naftom, pa ako se sankcije nastave, može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva – navodi Štern.

 

PODIJELI