Ulje ljute papričice za bolove u zglobovima: Stari lijek naših baka! (RECEPT)

0
87

Nakon nanošenja ulja, osetićete prijatno peckanje na koži. Vrijemenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja.

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i ulja koje griju.

Posjeduje nadražajno djelovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim djelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Za pripremu ulja od ljutih paprika potrebno vam je:

10 svježih crvenih ljutih papričica;

2 čaše maslinovog ulja;

staklena tegla od 1 litar.

Priprema:

Operite papričice, odsjecite dio na kojem se nalazi pantljika i sameljite ih na mašini za mljevenje. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).

Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frižider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristite za utrljavanje u kožu.

U početku utrljavajte ulje nekoliko puta dnevno kada imate bolove u zglobovima ili na nekim drugim djelovima tijela.

Nakon utrljavanja, obujte tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavajte i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa.

Nakon nanošenja ulja, osjetićete prijatno peckanje na koži. Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Posle mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolo.

Izvor: stil.kurir.rs