Ulje divljeg origana je najmoćniji prirodni antibiotik

0
123

Iako je farmacija napredovala u tolikoj mjeri, ljudi su sve više pobornici prirodnih lijekova da bi svoj organizam zaštitili od štetnog uticaja hemije. Ulje divljeg origana vijekovima je prirodni lek za različite zdravstvene tegobe.

Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik. Ovo ulje jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ali zbog njegove jačine, potrebno je voditi računa o količini i mora se uvijek miješati sa drugim jestivim uljima. U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ovog prirodnog lijeka.

Uspješno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija
Mnoga istraživanja pokazala su da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva i uspješno se bori protiv čak 30 bakterija među kojima je i E.coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. Podjednako usjpešno sanira i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri spoljnoj upotrebi potrebno ga je miješati sa drugim jestivim uljima.

Ublažava menstrualne tegobe
Tradicionalno se koristi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulliše protok krvi i kontrakcije materice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

Pomaže kod problema sa probavom
Bez dobre probave nema dobrog zdravlja, a origanovo ulje poboljšava protok žuči i samim tim pospešuje probavu. Smanjuje gasove i reguliše želudačne kiseline.

Ublažava posljedice kožnih bolesti
Mnoge osobe su u ovom ulju pronašle spas od psorijaze i ekcema. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ovo ulje se miješa sa uljem jojobe ili maslinovim uljem, takva kombinacija maže se na promjene nastale na površini kože.

Sadrži mnogo vitamina i minerala
Magnezijum, cink, vitamine C i E, gvožđe, mangan- sve su ovo nutritijenti sadržani u origanovom ulju.

Ublažava respiratorne probleme
Učinkovit protiv bronhitisa, astme i disajnih problema izazvanih prehladom. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijom i ublažava reakciju tela na alergene.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti
Zahvaljujući snažnim antioksidantivnim svojstvima štiti srce i vene od štete koju im nanose slobodni radikali. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

IZDVAJAMO ZA VAS:

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEKOVI: Ovih 6 su NAJEFIKASNIJI u borbi protiv PREHLADE I GRIPA!

(Lepotaizdravlje.rs)