U prašumi snimljen rijetko viđen prizor koji “ledi krv u žilama”

0
98

Tokom ekspedicije, ekipa je snimila 15 rijetko promatranih predatorskih događaja u džungli

Biolozi sa univerziteta u Michiganu u amazonskoj prašumi snimili su veliku tarantulu kako ubija mišjeg oposuma i vuče ga sa sobom.

Iako su mnogi na društvenim mrežama priznali da im je snimka bila pomalo uznemirujuća, riječ je o prvom video zapisu takve vrste, koji se smatra prvim dokazom da tarantula zapravo lovi te štakoraše.

“Uvijek viđamo lude stvari tamo”, rekao je evolucionarni biolog Daniel Rabosky u intervjuu, koji godinama vodi ekspedicije u Amazonu, kako bi promatrao i dokumentirao biološku raznolikost u dubokoj džungli.

Na nedavnom putovanju u peruansku Amazonu, njegova ekipa snimala je interakcije predator-lovina.

Tokom ekspedicije, ekipa je snimila 15 rijetko promatranih predatorskih događaja u džungli, uključujući velike paukove koji jedu guštere i žabe. Rabosky kaže su tarantule “ozbiljni predatori”, a ova koju su snimili kaže da je veličine tanjura.

Na svojim godišnjim putovanjima u Amazonu, Rabosky je snimio i veće horore od onih koje je snimio kamerom. Opisao je tako kako je naišao na dio divljine prepun mravi – koji su proždirali paukove.

“Gledali smo kako paukovi umiru u trenu od vojske mrava. Mravi bi se samo počeli penjati po njihovim nogama – hiljade i hiljade njih jednostavno bi rastavili pauka pred vašim očima”, objasnio je biolog koji dodaje kako je cilj misija u džunglu razumjeti zašto su ta tropska područja toliko biološki raznolika.

“To je pitanje za milion dolara”, kaže Rabosky. “Tako malo znamo o ekologiji tih sistema. Jednostavno smo nevjerojatne neznalice o svim tim velikim pitanjima.”

Izvor: Fokus.ba