STRAH U VENECUELI NAKON ČETIRI DANA BEZ STRUJE: “Ovo je grad sjena”

0
66

Kad noć padne na Caracas, u glavnom gradu Venezuele zavladaju sablasna tišina i mrak. U gradu, kao i u najvećem dijelu zemlje, naime, već četiri dana nema struje.

“Osjećate duboku tišinu svuda oko vas. Kao grad sjena. Tjeskobni smo, ne znamo hoće li ovo postati nova normala”, kaže za Guardian Alejandro Guzman, 26-godišnji odvjetnik i jedan od milijuna Venezuelaca koji su ostali u mraku nakon što je u četvrtak gotovo cijela zemlja ostala bez struje. Opskrba električnom energijom do danas nije obnovljena.

Maduro krivi oporbu i Ameriku, Guaido nesposobnost režima
I dok socijalistički režim Nicolasa Madura za nestanak struje krivi strane sabotere, odnosno “američke imperijaliste” koji vode “električni rat”, vođa oporbe, predsjednik parlamenta i samoproglašeni privremeni predsjednik države Juan Guaido optužuje ga da “nema snage riješiti krizu opskrbe strujom koju je sam stvorio”.

“Osjećam se frustrirano i ljutito oko onoga što se događa – ali znali smo da će se ovo dogoditi”, dodao je Guzman u trenutku kad su se svjetla ipak upalila u njegovoj četvrti u istočnom Caracasu u nedjelju poslijepodne.

Njegova osamdesetogodišnja baka koja boluje od Alzheimerove bolesti, nije bila te sreće. U zapadnoj četvrti Libertador, gdje ona živi, struja se nije vratila. “Situacija je kritična. Ona ima ljude koji je vole oko sebe, ali svi koji su njene dobi u opasnosti su u ovoj situaciji”, upozorio je njen unuk.

S druge strane, gradonačelnica Caracasa Erika Farias, članica Madurove stranke koju je do 2013. vodio pokojni Hugo Chavez, tvrdi da je struja vraćena u 22 od 23 gradska kotara.

Iako su se svjetla u nedjelju navečer zaista počela pomalo vraćati, građani su i dalje opsjedali rijetke otvorene trgovine kako bi se opskrbili zalihama vode i hrane, pišu reporteri Guardiana iz Caracasa. Iz drugih gradova diljem Venezuele i dalje stižu izvještaji o nestanku struje. Sky News izvještava da je ovo najdulja zabilježena nestašica struje u nekoj zemlji na nacionalnoj razini u povijesti.

Liječnik i pripadnik oporbe: Najmanje 18 smrti pacijenata potvrđeno, broj mrtvih sigurno i veći
Nakon četiri dana bez struje sve je veći strah da će kolaps električne opskrbe izazvati ili je već izazvao ljudske žrtve, prvenstveno u bolnicama, gdje su životi neizlječivo bolesnih pacijenata i novorođenčadi posebno ugroženi. No strah vlada i zbog mogućih nereda i još brutalnije represije policije i vojske. U subotu su iz najmanje dvije savezne države u ovoj zemlji došli izvještaji o pljački.

Prema nepotvrđenim informacijama, deseci novorođenih beba umrli su u gradu Maracaibu na zapadu zemlje zbog nestašice, a najmanje 13 pacijenata umrlo je u bolnici u gradu Maturinu, istočno od Caracasa. Liječnik i oporbeni političar koji prati posljedice nestašice struje na zdravstveni sustav Venezuele, Jose Manuel Olivares, tvrdi da je potvrđeno najmanje 18 smrti pacijenata.

“Ali sigurni smo da ih ima i više. Ozlojeđen sam i zabrinut – za pacijente, za moje prijatelje, za moje roditelje”, rekao je Olivares ističući kako mnoge bolnice nisu ni mogli kontaktirati zbog nestašice struje.

“Pokušavate ne misliti na sve što se događa. U mojoj kući nije bilo struje od četvrtka popodne. Ne možemo kupovati hranu jer bankomati ne rade”, rekla je za Guardian Zoraida Cordoba, 67-godišnja supruga kroničnog bolesnika koji četiri dana nije mogao ići na dijalizu.

Caracas noću izgleda kao iz filma apokalipse

Još jedna Venezuelka, Marlene Marquez, opisala je kako su njeni stari roditelji ostali zarobljeni na 16. katu jer dizalo ne radi. “Zarobljeni su u svom domu jer se ne mogu popeti ni spustiti niz sve te stepenice. Kad ih posjetim, moram osvjetljavati put svijećama. Ova nestašica znači da sve propada. Meso u hladnjaku se kvari, kao i lijekovi koji se moraju čuvati u hladnjaku. A kako nema struje, nema ni vode”, požalila se.

“Venezuela je na rubu totalnog kolapsa. Za par sati nadrealna utopija Mad Maxa sručit će se (na Venezuelu)”, komentirao je u tvitu bivši predsjednik Bolivije Jorge Quiroga. Maduro je za to vrijeme održao samo jedan javni nastup od nestanka struje. “Poduzimamo velike napore da obnovimo opskrbu strujom… u sljedećim satima”, napisao je u jučerašnjem tvitu.

“Šesnaest saveznih država još je u mraku… Moramo riješiti ovu katastrofu sada. Ono što mi trenutno proživljavamo u Venezueli je kao znanstveno-fantastični film”, ustvrdio je, pak, Guaido i pozvao na nove prosvjede i izvanrednu sjednicu nacionalne skupštine, planiranu za danas.

I zaista, ulice Caracasa su proteklih noći poprimile atmosferu filma apokalipse, pišu reporteri Guardiana. Ljudi su se penjali na krovove svojih automobila očajnički pokušavajući uhvatiti signal na mobitelima. Carinici na aerodromima koristili su svjetiljke na svojim mobitelima kako bi provjerili putovnice putnika.

A što Venezuelci misle o tvrdnjama Madura i njegovih saveznika da su za ovu katastrofu krivi oporba i njeni američki mentori? Desiree Garcia, 36-godišnja majka troje djece, ima samo riječi prezira za tu ideju. “Reći da je to sabotaža je vic. Sve je to laž. Ja nisam ni čavistica (ime za pristaše Madura i njegovog prethodnika Chaveza), ni pripadnica oporbe. Samo kažem ono što vidim… Nema svjetla jer oni ne rade svoj posao, jer ne održavaju stvari”, rekla je Garcia.

(Izvor:slobodna-bosna.ba)