Stevija: Biljka koja liječi najopsnije vidove šećerne bolesti i značajno smanjuje težinu!

0
247

Neguje kožu, dobra je za smanjenje telesne težine, izuzetno se dobro boli sa najopakijim vidovima šećera… Stevija je biljka koja može sve.

Stevija potiče iz Južne Amerike gde se više od 1500 godina koristi kao prirodan i zdrav zaslađivač. Zbog njenog slatkog ukusa južnoamerički domorodci su je nazvali “list slatkog meda”, a koristili su ju za zaslađivanje hrane i pića te za lečenje rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska.

Veruje se da će ova biljka u budućnosti postati savršena zamena za rafinirani šećer, a time i nezaobilazan deo prehrambene industrije. Sa razlogom – list stevije je 40 puta slađi od šećera, a ekstrakt lista čak 300 puta.

Vekovima je uzgoj ove biljke bio ograničen isključivo na područje Južne i Središnje Amerike. Danas se stevija kao komercijalna biljka uzgaja u Japanu, Kini, Keniji, Vijetnamu, Indiji, Argentini, Kolumbiji, Tajlandu, Paragvaju i Brazilu.

NE PROPUSTITE:

Do pre nekoliko godina u zapadnom svetu stevija se vrlo retko koristila.

Veruje se da je ova biljka stavljena pod lupu zbog pritiska industrije umetnih zaslađivača i nastojanja da održe monopol na svetskom tržištu.

Tako je dugi niz godina, uprkos pozitivnim rezultatima mnogih istraživanja, primena stevije i njenog najznačajnijeg sastojka, steviozida ipak bila strogo zabranjena.

Tek 2008. godine američka Agencija za hranu i lekove (FDA) proglašava ovaj glikozid sigurnim za upotrebu, a 2011. godine Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrava mu oznaku zaslađivača.

Tako se on nakon dugo godina u mnogim zemalja našao na listi dopuštenih prehrambenih aditiva. Iako su izolovani sastojci stevije (glikozid i rebaudiozid) odobreni, upotreba lista i sirovog ekstrakta ove biljke još uvek nije dopuštena.

Nasuprot tome, u istočnim zemljama poput Japana stevija se već više od 30 godina bez bojazni primenjuje za zaslađivanje celog niza prehrambenih proizvoda. Još davne 1970. godine onde je zakonski odobrena kao zaslađivač, a danas zauzima čak 40% tržišnog udela u Japanu.

Zdravstvene dobrobiti stevije

Iako je zapravo trajnica, stevija se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer je neotporna na niske temperature i mrazeve.

NE PROPUSTITE

Krase je lepi, zeleni, lagano zaobljeni listovi dugi oko 5 cm, koji su zapravo primarni razlog njenog kultiviranja i u kojima se krije najveći potencijal ove biljke.
Oni u svom sastavu sadrže osam vrsta glikozida, od kojih su najznačajniji steviozidi i rebaudiozidi. Osim glikozida ova biljka sadrži i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, poput vitamina; A, B, C, minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i hroma te polifenola, tanina i eteričnih ulja.

Stevija je sigurno, najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smeju ili ne žele jesti rafinirani šećer.
Pogodna je za one koji nastoje smršati, dijabetičare, za obolele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera.

Važno je naglasiti da njena primena nije zabeležila pojavu štetnih nuspojava, kao što je slučaj sa umetnim zaslađivačima.

Zahvaljujući svom sastavu ova skromna biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživanja su pokazala da stevija ima sposobnost stabilizacije nivoa šećera u krvi. Glikemijski indeks ove biljke je jednak nuli, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi, što je od velike važnosti za obolele od dijabetesa tipa 2. Glikozidi lista stevije se za razliku od drugih izvora ugljikohidrata ne razgrađuju i ne “skladište” u ljudskom organizmu, što je bitan faktor u regulaciji niva šećera u krvi.

Studije su potvrdile da ispijanje čaja od lista stevije ili pak čaja s ekstraktom stevije dva do tri puta dnevno može u znatnoj meri pomoći kod hiperglikemije. Dijabetičari širom sveta uspešno koriste steviju kao prirodnu alternativu za šećer i štetne umetne zaslađivače poput aspartama.

NE PROPUSTITE

Učinkovita kod kožnih tegoba

Potvrđeni su njeni antioksidativni, antibakterijski i antiseptički učinci, a time i delotvornost u suzbijanju i ublažavanju raznih kožnih problema. Pomaže kod akni, ekcema, osipa, svraba, ispucale i suve kože i ožiljaka. Hrani, vlaži i zateže kožu, zaglađuje bore i sanira prevremene znakove starosti kože. Koncentrat stevije možete koristiti kao hranljivu masku za lice.

Nanesite ga na kožu, ostavite da deluje oko 20 minuta, a zatim isperite. Takođe, ako sami pripremate vlastite kreme za njegu kože u njih možete dodati nekoliko kapi ekstrakta stevije. Tako ćete kremu obogatiti dodatnim blagotvornim i hranljivim sastojcima, a vašoj koži podariti zdravlje, lepotu i sjaj.

Odlično se pokazala i kao sredstvo za negu kose – pomaže protiv peruti, suve i oštećene kose.
Pomešajte 3- 4 kapi stevije u šampon koji koristite i operite kosu na uobičajen način.

Sprječava karijes i upalu desni

Ova biljka ne može biti podloga za razvoj i rast bakterija pa je stoga odlična za prevenciju karijesa. Njena antibakterijska svojstva delotvorna su i protiv gingivitisa te ostalih bolesti desni i usne šupljine. Za održavanje oralnog zdravlja možete ju koristiti u obliku tečnosti za ispiranje usta.

Dodajte 6-7 kapi stevije u šoljicu mlake vode i tom tečnošću ispirite usnu šupljinu i grlo.

Ublažava probavne smetnje

Čaj od stevije vekovima se koristi za eliminisanje probavnih smetnji i smirenje želudca. Delotvorna je i za ublažavanje žgaravice te bolova u stomaku. Ispijanje čaja od ove biljke nakon obroka blagotvorno će delovati na eventualne tegobe, a što je vrlo važno, bez štetnih nuspojava.

Pomaže u smanjenju prekomerne telesne težine

Mnogobrojna istraživanja potvrdila su da stevija delotvorno pomaže u kontroli telesne težine. Iako je vrlo slatkog i bogatog okusa, stevija uopće ne sadrži kalorije. Osim što je beskalorična, ova biljka podiže energiju, što je od velike važnosti za one koji su na dijeti. Takođe, prema pojedinim istraživanjima postoje zapažanja da njeni sastojci svojim delovanjem na hipotalamus (deo mozga zadužen za osećaj gladi, žeđi i umora) doprinose borbi protiv suvišnih kilograma.

Stevija nema kalorija, a u potpunosti zadovoljava potrebu za slatkišima.

Izvor: stil.kurir.rs

NE PROPUSTITE