Bosna i HercegovinaVijesti

ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: Je li HDZ danas izvršio državni udar u BiH?

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.

Imigranti su tako ostali na granici između dva kantona. S jedne strane su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su bili pratnja konvoju, s druge su pripadnici MUP-a HNK-a koji sprječavaju imigrante da uđu u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Odluka u premještanju imigranata iz Sarajeva u azilantski centar Salakovac kod Mostara odluka je državnih institucija Bosne i Hercegovine, tačnije Ministarstva sigurnosti, te je kao takva obavezujuće za sve niže nivoe vlasti.

Sprječavanjem da se izvrši odluka države BiH, policija HNK, kantona u kojem glavnu vlast ima HDZ, izvršila je direktan udar na državne institucije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nema nikakvih dvojbi šta je po srijedi i ovaj potez naziva državnim udarom:

“Vlada HNK nema pravo da stornira odluku državnih institucija. U suprotnom, nema više države, nema institucija, niko nikoga ne poštuje i raspada se ustavno-pravni sistem. Ako političari ove države prihvate ovakvu vrstu udara, onda je to konačni raspad BiH. Ovo sada izlazi iz ingerencija sigurnosnog sektora, sada je riječ o funkcionisanju ustavno-pravnog poretka i političkog sistema koji ruše najodgovorniji političari”.

Podsjetimo, HDZ-ovi protagonisti, uključujući i sam vrh stranke, već odavno najavljuju mogućnost kreiranja haosa u državi ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj volji, u prvom redu kroz prijetnje da će preko Doma naroda blokirati izbor novih vlasti u BiH nakon izbora.

Da li je ovaj današnji potez samo generalna proba pred mnogo ozbiljnije korake?

VEZANI TEKST:

SKANDALOZNO: Pripadnici MUP-a HNK spriječili izbjeglice da stignu u Hercegovinu; Mektić: “To je državni udar”

(slobodna-bosna.ba)

Tagovi
Pokaži više

Povezani članci

Odgovori

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Close