LIBIJA U PLAMENU: Haftarova vojska oborila borbeni avion, slijedi udar na glavni grad…

0
125

Libijska nacionalna armija maršala Halifa Haftara oborila je vojni avion koji pripada snagama lojalnim premijeru vlade nacionalnog jedinstva koji je poletio iz libijskog grada Misratija, saopćio je predstavnik te armije Ahmed el Mismari.

“Upravo je stigla vijest da je Libijska nacionalna armija oborila vojni avion koji je poletio iz Misrate”, rekao je Mismari tokom konferencije za novinare u Bengaziju.

Prošlog četvrtka maršal Halifa Haftar je naredio svojim snagama da započnu ofenzivu na Tripoli radi “oslobođenja od terorista”. Odredi Haftarove armije uspostavili su kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od libijske prijestonice.

Operativni štab vlade nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža saopćio je da su vojni avioni Libijske nacionalne armije pod upravom Haftara bombardirali jedini aktivan aerodrom libijske prijestolnice, nakon čega su otkazani svi letovi.

Oružane snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije lojalne vladi objavile su 7. aprila početak vojne operacije “Vulkan gnjeva” protiv Libijske nacionalne armije.

Izvor: slobodna-bosna.ba