Vijesti

KRIŠTO (NE) SPAŠAVA ČOVIĆA: Nakon što je odbijena apelacija Bože Ljubića, Ustavni sud BiH danas o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona

Ustavni sud BiH danas bi trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe člana Ustava Federacije BiH (FBiH) koja se tiče izbora delegata u Dom naroda parlamenta FBiH, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Riječ je o odredbi prema kojoj se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda parlamenta FBiH.

Identičnu odredbu u Izbornom zakonu Ustavni sud BiH je u decembru 2016. godine, po apelaciji Bože Ljubića, proglasio neustavnom, a u junu prošle godine stavio van snage, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnike u Dom naroda FBiH, što je, po presudi Ustavnog suda BiH, bilo u suprotnosti sa ustavnim načelom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Na dnevnom redu plenarne sjednice naći će se i izvještaji o radu i izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za prošlu godinu.

Pred sudijama će se naći i Odluka po zahtjevu Ministarstva pravde BiH za potpisivanje Povelje interne revizije i Sporazuma o vršenju interne revizije u Ustavnom sudu BiH.

(slobodna-bosna.ba)

Tagovi
Pokaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Close