INICIJATIVA POSLANIKA NEBOJŠE VUKANOVIĆA: Pokrenuta elektronska peticija za smjenu Dragana Lukača!

0
62

Mislim da je došlo krajnje vrijeme da se pokrene elektronska peticija za smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, napisao je na svom blogu poslanik u Skupštini RS, Nebojša Vukanović.

Vukanović piše kako Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nažalost godinama ne funkcioniše i ima poražavajuće rezultate, ne sprovodi Ustavom i zakonom predviđene mjere i zadatke.

“Ova važna institucija se posebno intenzivno urušava i gubi povjerenje građana od kako je krajem 2014. godine za ministra unutrašnjih poslova imenovan Dragan Lukač.

Kriminal i korupcija su dostigli neslućene razmjere i nažalost ušli u sve pore društva, država u organizovnoj pljački svake godine gubi stotine miliona maraka, ali uprkos tome niko od odgovornih nije uhapšen i procesuiran jer su institucije zarobljene korumpiranim partijskim činovnicima.

MUP Srpske nije rasvijetlio nijedno ubistvo, od Davida Dragičevića i Milana Vukelića do Nikole Đurovića, Siniše Tigra Milićevića ili Miloša Ostojića, niko nije odgovarao zbog propasti Bobar i Banke Srpske, Farmalenda, Birča i ostalih velikih organizovanih pljački i afera u koje su umiješani čelni ljudi Republike Srpske.

Poslednje policijsko nasilje u Banjaluci, premlaćivanje građana koji mirno protestvuju i prekomjerna upotreba sile prelili su čašu nezadovoljstva”, napidao je Vukanović koji je obećao da će na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske predložiti da se raspravlja o odgovornosti i smjeni Dragana Lukača.

“Smatram da zbog policijskog nasilja, nezakonitog hapšenja građana i poslanika bez skidanja imuniteta, prekomjerne upotrebe sile i kršenja ljudskih prava građana u pritvoru treba hitno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se razgovaralo o ovoj temi”, napisao je Vukanović.

Vukanović iše kako je uvjeren da većina građana dijeli njegovo mišljenje i da se slaže sa prijedlogom da se pokrene inicijativa za smjenu Dragana Lukača, kao i povlačenje pitanja odgovornosti svih policijskih skužbenika, ne samo ministra, koji su odgovorni za prekomjernu upotrebu sile, kao i zataškavanje brojnih afera.

“Zbog toga pokrećem elektronsku peticiju, kao vid demokratske i nenasilne borbe protiv kriminala i korupcije državnih službenika, u kojoj građani mogu da svojim potpisom zatraže smjenu ministra Lukača i podrže ovu inicijativu. Član sam Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske, i građani treba da svoju peticiju elektronskim putem pošalju na mail adresu Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine RS i Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor.

Dovoljno je da građani i čitaoci kopiraju tekst ispod (koji je boldovan), ostave svoje osnovne lične podatke i potom pošalju na sledeće mail adrese:

[email protected], [email protected], [email protected] , kao i moju mail adresu [email protected] kako službenici ne bi mogli da manipulišu podacima.

PETICIJA

Zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, katastrofalnih rezultata rada i gubitka povjerenja građana u Policiju Republike Srpske, brojnih nerasvijetljenih ubistava, nerješenih velikih afera i teških krivičnih djela, te prekomjerne upotrebe sile, hapšenja i premlaćivanja građana koji su mirno protestvovali, tražili pravdu i istinu u Banjaluci, ja …………………………….. (upisati ime, ime oca, i prezime) iz …………. (upisati mjesto boravka) zahtjevam da Narodna skupština Republiek Srpske smijeni ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Dragana Lukača, kao i ostalih policijskih službenika, koji su zloupotrijebili položaj, kršili zakon i prekoračili ovlaštenja.

Potrebno je samo kopirati tekst Peticije, upisati osnovne lične podatke i poslati na meil adrese koje sam već naveo.

Izvor: slobodna-bosna.ba