GOTOVO JE, SELIMO NA MARS: NASA nagradila najbolje rješenje za 3D print marsovskih kuća, pogledajte kako izgleda (VIDEO)

0
45

U sklopu višegodišnjeg natječaja američka je svemirska agencija odabrala pobjedničko rješenje koje je dokazano kao najbolja varijanta 3D printa “kuća” na Marsu

Prije više od pet godina NASA je pokrenula svoj natječaj 3D-Printed Habitat Centennial Challenge u sklopu kojega su se timovi s više sveučilišta natjecali u osmišljavanju načina za najbolje i najefikasnije 3D ispisivanje nastambi na Marsu. Prvo su timovi NASA-i slali svoje prijedloge potencijalnih rješenja, da bi ova agencija prošloga ljeta između više od 60 prijavljenih projekata odabrala pet finalista.

Tada odabranih pet timova podijelilo je 200.000 dolara nagrade i dobilo priliku za sudjelovanje u finalnom natjecanju koje je okončano prošloga tjedna.

U “finalu” su timovi morali svojim načinom uživo ispred stručne komisije isprintati prototipe kuća kakve bi se jednoga dana trebale, istom tehnologijom, graditi na Marsu – no, zemaljski primjerci trebali su biti printani u 1/3 finalne veličine.

Materijali za print moraju biti samo oni kakve je moguće naći na Mjesecu ili Marsu, a nakon izrade pokusnih nastambi NASA-ini stručni suci testirali su njihov kvalitet. Ispitivani su bili finalni materijali, izolacija i curenje, izdržljivost i čvrstoća izgrađenog objekta.

U konačnici je pobjedu odnio njujorški tim AI. SpaceFactory, koji je za trud nagrađen s čak 500.000 dolara. Njihov koncept naziva se MARSHA, a uključuje print zidova neke buduće svemirske nastambe iz biopolimerskog bazaltnog kompozitnog materijala.

Tim AI. SpaceFactory već najavljuje da će slične kuće početi printati i za upotrebu na Zemlji. Koncept održivog i obnovljivog življenja nazivaju Tera i najavljuju da će već ovog mjeseca pokrenuti kampanju za njegovo financiranje.

(Izvor:slobodna-bosna.ba)