SvijetVijesti

Erdogan ide u posjetu Kataru i Kuvajtu: Kriza u Zaljevu prioritetna tema

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan će od ponedjeljka do srijede boraviti u zvaničnoj posjeti Kataru i Kuvajtu, a njegov portparol Ibrahim Kalin saopćio je da će proces rješavanja zaljevske krize biti jedna od glavnih tema razgovora, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kriza koja traje već pet mjeseci će biti među prioritetnim temama. Turska podržava inicijativu Kuvajta za mirno prevazilaženje krize u odnosima između Katara i susjednih zaljevskih zemalja.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su početkom juna prekinuli diplomatske odnose i blokirali granice Katara kojeg optužuju za podršku terorizmu. Katar je odbacio te optužbe i traži ukidanje embarga. Turska je od početka uključena u proces prevazilaženja krize i podržava zahtjeve Katara.

Kalin je također, kazao da će Erdogan sa liderima Katara i Kuvajta detaljno razgovarati i o unapređenju bilateralnih odnosa, ali i o rješavanju gorućih kriza u regiji poput rata u Siriji.

Prije odlaska u zaljevske zemlje, Erdogan će u ponedjeljak prvo otputovati u Moskvu i sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kalin je kazao da će Erdogan Putinu ukazati na očekivanja Turske u vezi s ukidanjem viza i preostalih sankcija na uvoz nekih roba, a koje datiraju od prije dvije godine iz perioda krize izazvane rušenjem ruskog aviona na krajnjem jugu Turske.

(Izvor:Fokus.bA)

Tagovi
Pokaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Close