Autobus pun hrvatskih srednjoškolaca zapalio se u Švicarskoj

0
60

Putnički autobus kojim su se hrvatski turisti vraćali u Hrvatsku zapalio se u subotu poslijepodne tokom vožnje kroz švicarski tunel Schallberg nedaleko od grada Briga, u blizini švicarsko-italijanske granice.

Srećom, kako je izvijestila tamošnja policija, svi putnici uspjeli su napustiti autobus i izići iz tunela prije nego što se vatra razbuktala i sasvim progutala vozilo.

Prema informacijama koje je dobio Jutarnji list, riječ je o grupi hrvatskih putnika koji su se vraćali sa skijanja u aranžmanu agencije Collegium putovanja. U agenciji se zasad niko nije javio. Švicarska policija saopćila je da je požar na autobusu s hrvatskim turistima izbio poslije 13 sati.

Mathias Volken iz kantonalne policije Wallisa za tamošnje je medije izjavio da u požaru niko nije povrijeđen, kao i da u tunelu, kad se požar rasplamsao, nije bilo drugih vozila dok su svi putnici uspjeli izići kroz portal tunela. S obzirom da se vozilo zapalilo u tunelu, sve je bilo puno gustog, crnog dima, pa je postojala velika opasnost od trovanja. Stoga je i intervencija vatrogasaca i ostalih nadležnih službi potrajala dugo dok se sve nije raščistilo.

Autobus je sasvim uništen, a tek se treba uvidjeti kolika je šteta na infrastrukturi u tunelu, koji je zbog tog događaja zatvoren do daljnjega.

Svi su dobro, nema povrijeđenih, profesori i vozač dobro su reagirali i odmah izveli sve učenike iz autobusa, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ivor Brunjak iz agencije Collegium koja organizira Knock Out skijaški festival u Švicarkoj na povratku s kojeg se zapalio autobus sa splitskim srednjoškolcima.

(Izvor:fokus.ba)